Så får du din trappa som ny igen

Med åren blir din trappa allt mer sliten. Samtidigt är trappan en viktig del av inredningen och tar ofta stor plats i hemmet. Med Lundbergs trapprenovering gör du enkelt trappan som ny igen, utan att behöva betala hela kostnaden för en ny trappa.

Vårt koncept för trapprenovering innehåller ett fåtal komponenter och fungerar oavsett om trappan är öppen, stängd, rak eller svängd. Design och metod för renoveringen passar både yrkeshantverkare och gör-det-självare. Ett enkelt sätt att göra trappan som ny igen.

INNAN RENOVERING

EFTER RENOVERING

Ett koncept fyllt av möjligheter

Grunden i trapprenoveringskonceptet är våra steg med integrerad trappnos. De framställs av omsorgsfullt utvalt material och tack vare olika sorteringar finns variation och valmöjligheter. Matchande sättsteg, bakkantlister och trappräcke bildar tillsammans med övriga monteringstillbehör en stark totallösning för den som ska renovera sin trappa.

Sätt stilen med sättstegen

Sättstegen, de vertikalt placerade skivorna för stängda trappor, finns i samma matchande träslag som trapprenoveringsstegen. Det går även att använda det vita sättsteget för den som vill bryta av med en annan färg i sin trappa.

Anpassad för alla typer av trappor

Trapprenoveringsstegen i kombination med sättsteg eller bakkantlister löser renoveringen av olika trapptyper. Renoveringsstegens olika dimensioner hanterar de flesta trappmåtten och lämnar minimalt med spill.

Dubbelsteg

Från ett dubbelsteg får du ut två steg till din trappa.

Visste du att

Alla våra trapprenoveringssteg är tillverkad av europeisk ek.

Det finns tre serier att välja mellan beroende på önskad materialsortering
Premium – 8 mm
Classic – 12 mm
Rustic – 8 mm

Produktion i Sverige med högteknologisk svensk tillverkningsprocess

Stegen monteras med MS-polymerlim

Täcker befintliga steg
Trapprenoveringsstens olika mått räcker för att täcka stegen i din trappa

Trappstegsmätare
Med trappstegsmätare som mall måttar du snabbt och enkelt in det som sedan ska kapas i ditt nya trapprenoveringssteg.

När kan enkel- respektive dubbelsteg användas?

Våra trapprenoveringssteg i massivt trä finns i två olika utföranden; enkelsteg och dubbelsteg. Med integrerad trappnos på en respektive två långsidor erbjuder vi ett sortiment som på bästa sätt minimerar spill när en trappa renoveras. Hur enkel- och dubbelstegen kan användas framgår av exemplen nedan.

För raka partier i trappan

De raka stegen i din trappa renoveras med fördel med hjälp av våra enkelsteg så länge trappan inte är bredare än 1 meter och har ett stegdjup större än 294 mm. Det går att använda dubbelstegen som delas på mitten och räcker till två steg om så föredras. Har din trappa ett udda antal raka steg är ett enkelsteg att föredra för att utnyttja materialet effektivt och minska kostnaderna

Minimera materialspill vid svängda partier

I de flesta fall räcker ett dubbelsteg till två av trappans plansteg i det svängda partiet. Tack vare dubbelstegens djup och dubbla framkanter ger den diagonala kapningen två ”tårtbits”-renoveringssteg. Tar man ett något längre dubbelsteg ökar möjligheten att få ut två fungerande steg ur materialet.

Underhållsfritt och kostnadseffektivt

Trapprenoveringsstegen i laminat är ett billigare alternativ till de i massivt trä. Stegen är, tack vare sina dimensioner, avsedda för de raka trapporna. Enkla att limma på plats samtidigt som de varken kräver någon efterbehandling eller löpande underhåll.

Kvalitet och slitstyrka med tydlig struktur

Laminatstegen i serien Trend har en matt och naturtrogen ytstruktur samt jämnhet i färgnyansen. Stegen är mycket tåliga mot nötning och klassas som AC4 på en 5-gradig skala som beskriver måttet på slitstyrka.

Miljöcertifierad kärna

Trapprenoveringsstegen, sättstegen och bakkantslisterna i Trend är laminerade på en mdf-kärna som är PEFC-certifierad. Tillsammans hjälps vi åt att värna de ansvarsfullt brukade skogarna.

1. Förbered trappan

Se till att underlaget där du ska lägga dina nya trapprenoveringssteg är jämnt, torrt och rent. Rugga upp trä eller målade ytor för att limmet ska få ordentligt fäste.

2. Måtta in och såga till

Någon form av mall är nödvändig att använda när måtten på planstegen i din befintliga trappa ska överföras till trapprenoveringsstegen. Pappersmallar kan användas men vi förordar vår utmärkta trappstegsmätare.

3. Limma det befintliga steget

Monteringslim av typen MS-polymer skall användas när du lägger ditt trapprenoveringssteg på plats. Fördela limsträngen jämnt över hela plansteget som ska täckas av ett nytt renoveringssteg. Räkna med att en limpatron räcker till ungefär två till tre steg.

4. Montera det ny trappsteget

Lägg ditt tillkapade renoveringssteg på plats och trampa på steget för att fördela limsträngarna så jämnt som möjligt mellan materialen. Se till att trapprenoveringssteget ligger i exakt position när limmet sedan härdar.

Renovering av vilplan

Vi har två olika lösningar för renovering av vilplan. Dels har vi paketen med 13,5 mm tjock helstavslamellparkett där den integrerade trappnosen passar 8 mm trapprenoveringsstegen. Dels har vi ett paket med ekstavsparkett i 16 mm tjocklek där en separat trappnos kompletterar lösningen som passar bäst ihop med 12 mm trapprenoveringssteg.

Att tänka på i samband med köp

Mät upp trappan steg för steg. Om det är en öppen trappa skall bakkantlist monteras, vid stängd trappa kan sättsteg monteras. Trapprenoveringssteg med dubbel framkant delas och du får ut två steg av ett.

Montera stegen med Lundbergs trapprenoveringslim eller monteringslim av typen MS-Polymer (innehåller inga lösningsmedel). En limpatron räcker till ca 2-3 steg, åtgången är ca 500 ml/m2.

  • Ytan där trapprenoveringssteget monteras ska vara torr, ren och jämn.
  • Om man väljer att limma plansteget på linoleum- eller nålfiltsmatta ska man vara säker på att mattan sitter ordentligt fast i underlaget. Plast eller vinylmatta skall alltid tas bort innan montering.
  • Montering direkt på betong eller i ståltrappor avrådes.
  • Heltäckningsmatta i befintlig trapp ska alltid tas bort.
  • Se till att den gamla framkanten är rak så att limmet och det nya trapprenoverings-​ stegets framkant får kontakt och bra fäste.

De trapprenoveringssteg som är grundoljade från fabrik skall oljas direkt efter montering när limmet har härdat.

Obs! Trapprenoveringsstegen i massivt trä ska lagras i rumstemperatur minst 24 timmar innan montering. Den relativa luftfuktigheten (RF) skall ligga i intervallet 30-60% och temperaturen ska vara minst 20C före, under och efter monteringen. Förpackningen ska inte brytas förrän i omedelbar anslutning till montering.

Så mäter du stegets längd och djup inför köpet

För att få med dig rätt produkter från butiken är det viktigt hur du mäter. Mät varje stegs maximala längd och djup i din befintliga trappa. 
OBS: Pilen visar stegets framkant ^

Raka trappsteg

Svängda trappsteg

Hörn trappsteg

Sättsteg och bakkantlist

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av spännande produktnyheter, erbjudanden och mycket mer.